Sirkulær grøntproduksjon
Prosjektet skal utvikle en modell for sirkulær grøntproduksjon, som gjennom utvidet sesong vil vi styrke konkurransekraften for norske frukt, bær og grønnsaker. Dette skal vi gjøre gjennom et tett samarbeid med industrien, hvor vi utnytter overskuddsvarme og CO2 fra industrien.
Les mer…Miljørettet bekjempelse av skadeinsekter i frukt og bær
I slutten av november 2020 vant fruktdyrker Jarl Olav Rugtveit en avstemning på Gartnerhallens og Grofondets sosiale medier, noe som resulterte i at han ble tildelt en ekstraordinær støtte fra Grofondet på 950 000 kroner til prosjektet «Miljørettet bekjempelse av skadeinsekter i frukt og bær»
Les mer…APPLECORe – Skjøtsel av villbier i fruktproduksjon
Insektpollinering er viktig for produksjon av frukt. Vekten og kvaliteten på frukten har direkte sammenheng med antall insektbesøk under blomstringen, og høyere utbytte oppnås ved pollinering mellom frukttrær som ikke er nært i slekt. I mange kommersielle frukthager er det antatt at hovedtyngden av pollineringen er utført av honningbien, som i Norge utelukkende er en tambie.
Les mer…FUTure RAspberry Production System for vestlige Norge
Utfordringene med frukt- og bærproduksjon knyttet til høsting ble tydelige under Covid- 19 krise, både knyttet til importerte arbeidsstyrker og risiko. Kostnadene ved høsting representerer opptil halvparten av de totale kostnadene i bærproduksjon, og utføres for tiden nesten utelukkende av importerte arbeidskraft i Norge og i de fleste land i EU.
Les mer…Tracker
Tracker er et verktøy som måler innsatsfaktorer og knytter dokumentasjon i produksjonen til den enkelte plante. Ved å knytte kostnader og forbruk til den enkelte plante vil man få et langt bedre beslutningsgrunnlag for ulike tiltak, samt oversikt over forbruk av innsatsmidler og til slutt kostnader pr produsert enhet.
Les mer…Utvikling av bærekraftig urteproduksjon ved bruk av fossilfri gjødsel
Prosjektet er et samarbeid mellom Snarum Gartneri, som er Norges største produsent av krydderurter, og selskapet N2Applied, som utvikler fossilfri gjødselteknologi. Prosjektet vil bidra til en mer bærekraftig og konkurransedyktig produksjon av krydderurter uten bruk av fossilbasert gjødsel – og med lavere klimaavtrykk.
Les mer…Økt kompetanse på helårs etasjedyrking av hjertesalat ved bruk av LED belysning
Etterspørselen og salg av hjertesalat i Norge har økt kraftig de siste årene. Norsk produksjon foregår kun om sommeren på friland, og har en verdi på ca 30 mill kr, men produktet er etterspurt hele året. Nå skal NIBIO øke kompetansen rundt hvordan vi kan sikre helårs etasjedyrking ved bruk av LED belysning.