BAKEPOTET 2025

Lønnsom norsk produksjon av bakepoteter.

Oppsummering

Sist oppdatert/publisert
01
/
03
/
25
Prosjekteier
Nibio
Prosjektleder
Eldrid Lein Molteberg, Nibio
Prosjektperiode
2 år

Oppsummering

Sist oppdatert
01
/
03
/
25
Prosjekteier
Nibio
Prosjektleder
Eldrid Lein Molteberg, Nibio
Prosjektperiode
2 år
Bakgrunn for prosjektet

Det er et betydelig marked for bakepoteter, som tradisjonelt har vært dekket opp av import. Med overgang fra kronetoll til prosenttoll er det økt interesse for å dekke dette markedet med norskproduserte poteter. Om denne produksjonen skal være lønnsom, er det viktig med en effektiv produksjon med riktig kvalitet til markedets strenge krav og kvaliteten på poteten gjennom lagringssesongen.


De første årene er det aktuelt å bruke eksisterende sorter, hvor det allerede er gjort noen innledende forsøk. Det finnes mye kunnskap om generelle effekter av de mest aktuelle dyrkingstiltakene, som setteavstand og gjødsling. Denne kunnskapen skal testes ut i prosjektet. Prosjektet skal øke bransjens kunnskap om produktkvalitet og produksjon av bakepoteter generelt, slik at videre arbeid med produktet innen sortsforedling, forskning, dyrking og omsetning kan profesjonaliseres.

Grofondet har gitt tilsagn på 760 000 kr.

Vi ønsker lykke til med prosjektet.

Prosjektmål

Målet med prosjektet er å bidra til en lønnsom produksjon av bakepoteter, som grunnlag for at Norge kan bli mer selvforsynt med poteter til baking.


Målet skal nås gjennom:

  1. Etablering av en felles kunnskapsbase som et godt grunnlag for videre arbeid
  2. Utvikling av gode sette- og gjødslingsstrategier for bakepoteter til tidlig høsting, med mål om å oppnå tidlig knollutvikling og høyt sorteringsutbytte i august
  3. Utvikling av gode sette- og gjødslingsstrategier for lagringspoteter til baking, med mål om høyt sorteringsutbytte og god lagringsevne for langtidslagring

Relevante prosjekter

Relevante nyheter