Flerårig prosjekt for lønnsom norsk produksjon av bakepoteter.
Prosjektet er en oppfølging av Bakepotet 2025. Bakepotet 2025 fikk finansiering fra Grofondet i januar. I Bakepotet 2025 tas det utgangspunkt i eksisterende sorter og sortstilpasset dyrkingsteknikk for tidlig og for sen levering, i hovedsak knyttet til setteavstand og gjødsling. I dette flerårige prosjektet, Bakepotet 2026-2029, er det rom for utprøving av nye og mer tilpassede sorter for bakepoteter. Det vil også bli lagt mer vekt på potetfysiologi gjennom forbehandlinger, på sortstilpassede dyrkingsstrategier og på langtidslagring.
Bakgrunnen for begge bakepotetprosjektene er det økende markedet for norske bakepoteter og de strenge kravene til størrelse og kvalitet. For å øke tilgangen på norsk bakepotet er det viktig å levere produkter med rett kvalitet til markedets krav. Det er også viktig at produksjonen blir lønnsom, slik at det totalt sett blir en bærekraftig produksjon gjennom hele linja. Det vil være ekstra krevende å dekke opp den betydelige etterspørselen etter bakepotet på sensommeren og å få til et helårsprodukt med god lagringsevne.
Grofondet har gitt tilsagn på 1 050 000 kr.
Vi ønsker lykke til med prosjektet.
Hovedmålet med prosjektet er å utvikle forbehandlings, dyrkings- og lagringsstrategier for en lønnsom norsk produksjon av bakepoteter, og bidra til at Norge kan bli selvforsynt med poteter til baking.
Målet skal nås gjennom: