Mikrobiologi mot klumprot

Prosjektet skal undersøke hvordan jordbiologisk regenerering kan brukes som et målrettet sykdomsforebyggende verktøy.

Oppsummering

Sist oppdatert/publisert
15
/
06
/
25
Prosjekteier
Huseby gård (Tjølling)
Prosjektleder
Karine Huseby, Huseby gård
Prosjektperiode
2025 - 2027

Oppsummering

Sist oppdatert
15
/
06
/
25
Prosjekteier
Huseby gård (Tjølling)
Prosjektleder
Karine Huseby, Huseby gård
Prosjektperiode
2025 - 2027
Bakgrunn for prosjektet

Produksjonen på Huseby gård er økologisk basert på regenerative premisser, og de legger stor vekt på bærekraft, og da spesielt jordhelse.

I dette prosjekte vil produsentene på Huseby gård utvikle og dokumentere en biologisk strategi for å redusere klumprot (sykdom) i korsblomstra grønnsaker, gjennom aktiv reetablering av jordens mikrobiologiske balanse.

Prosjektet tar utgangspunkt i at klumprot etablerer seg der jordas naturlige immunforsvar er svekket – ofte som følge av konvensjonell drift, lav pH og redusert biologisk aktivitet. Tiltakene som skal testes inkluderer bruk av artsrik kompost, aktivert kompostekstrakt og en bredt sammensatt grønn dekkvekstblanding. Målet er å skape forhold der klumprot ikke får dominere, gjennom å styrke jordens mikrobielle mangfold, forbedre struktur og pH. Forsøkene gjennomføres på Huseby gård i Tjølling over tre år, med dokumentasjon av jordbiologi, plantehelse og sykdomsutvikling.

Prosjektet har blitt tildelt 800 000 kr fra Grofondet.

Prosjektmål

Hovedmålet er å demonstrere hvordan artsrik kompost, aktivert kompostekstrakt og mangfoldige dekkvekster kan:
   •    Øke mikrobiell diversitet og konkurranse i jorda
   •    Heve pH og forbedre jordstruktur
   •    Redusere forekomsten og alvorlighetsgraden av klumprot

Prosjektet ønsker dessuten å få til redusert klumprothyppighet i forsøksfelt, herunder:

  • Økt mikrobiell diversitet, bedret jordstruktur og høyere pH
  • Dokumentasjon av en ny, regenerativ strategi mot jordbårne sykdommer

Relevante prosjekter

Relevante nyheter