Ozon for norske forhold

Ozon har vist seg som et effektivt verktøy som bedrer holdbarheten av frukt, grønnsaker og potet, men er foreløpig ikke godkjent i EU og Norge.

No items found.

Oppsummering

Sist oppdatert/publisert
15
/
06
/
25
Prosjekteier
Sintef
Prosjektleder
Cecilie Salomonsen, Sintef
Prosjektperiode
2025 - 2026 (1,5 år)

Oppsummering

Sist oppdatert
15
/
06
/
25
Prosjekteier
Sintef
Prosjektleder
Cecilie Salomonsen, Sintef
Prosjektperiode
2025 - 2026 (1,5 år)
Bakgrunn for prosjektet

Matbehandlingsteknologier er i stadig utvikling. Ozon har vist seg som et effektivt verktøy mot ulike mikroorganismer. Ozonering bedrer holdbarheten av frukt, grønnsaker og potet. Ozon ødelegger cellestrukturer i mikroorganismer og er effektiv mot blant annet bakterier, virus og sopp.

I USA er ozon klassifisert og generelt anerkjent som trygt for bruk på mat. I EU og Norge er ozon foreløpig kun godkjent til desinfisering av utstyr og vann, ikke direkte på mat.

Prosjektet har blitt tildelt 999 000 kroner fra Grofondet.

Prosjektmål

Hovedmålet er å undersøke om ozon kan brukes til konservering av frukt og grønt i Norge for å opprettholde høy kvalitet og redusere matsvinn under lagring.

Prosjektet vil:

  1. Sammenstille kunnskap og identifisere barrierer for bruk av ozon i Norge
  2. Kartlegge utnyttelse og effekter av ozon
  3. Lagringsstudie på utvalgt matprodukt

Relevante prosjekter

Relevante nyheter