Åtte prosjekter fikk støtte fra Grofondet i januar. Nå satses det på alt fra bakepotet og hvitløk til tøffe tak mot ugress som nekter å gi opp. Her kan du bli bedre kjent med prosjektene som skal styrke norsk frukt, bær, grønnsaker og poteter.
Brødrene Freberg DA skal teste ut strip-tillage i grønnsaksproduksjon for å redusere erosjon, plantevernmidler, kunstgjødsel og dieselforbruk, og samtidig øke avlingene. Målet er at mengden kunstgjødsel/fullgjødsel og diesel brukt under plantingen skal ned med henholdsvis 20-30 prosent og 50 prosent.
Nibio vil gjennom BerryFlow-prosjektet utvikle bærekraftige løsninger for å sikre høy og stabil jordbæravling i en forlenget sesong. Med fokus på bedre kontroll på blomstring, færre plantesykdommer og økt andel norske bær.
Gjennom BAKEPOTET 2025 skal Nibio legge grunnlaget for en lønnsom norsk produksjon av bakepoteter, som gjør at Norge kan bli mer selvforsynt med poteter til baking. De skal utvikle kunnskap og dyrkingsstrategier som møter markedets krav og reduserer importbehovet.
Norsk Landbruksrådgiving skal kartlegge årsaker til rødfarging i mandelpotet. Målet med prosjektet er å redusere matsvinn, styrke økonomien i verdikjeden og sikre bedre utnyttelse av potetavlingene.
Norsk Hvitløk AS vil etablere storskala hvitløksproduksjon i Norge ved å utvikle riktige gjødslingsstrategier og tilpasse maskiner til norske forhold. Målet er å få en god avling av høy kvalitet med mindre ugras.
Søtvier er et alvorlig ugrasproblem i mange viktige grønnsak- og potetdistrikt i Norge. Gjennom SOLWeeds-prosjektet skal Nibio utvikle effektive tiltak mot svartsøtvier og begersøtvier, for å sikre lønnsom og trygg produksjon av poteter og grønnsaker.
Nibio skal undersøke miljøvennlige gjødslingsstrategier for småpotetproduksjon. De skal teste hvordan fangvekster kan redusere næringstap, jorderosjon og forbedre jordstrukturen.
Grønnsaks- og potetdyrkere i Hedmark kan tape mye penger fordi jorda inneholder naturlige tungmetaller. Norsk Landbruksrådgiving skal teste ut nye tiltak som reduserer opptak av kadmium i planter dyrket på alunskiferjord, for å sikre en trygg og bærekraftig matproduksjon.
Grofondet øker verdiskapingen av norsk frukt, bær, grønnsaker og poteter. Vi støtter forskning, utvikling og kompetanseutvikling. Fondet er opprettet av Gartnerhallen, BAMA og Norgesgruppen.
Har du en idé som vil styrke norsk frukt og grønt? Søk innen 8. mai!