Til søknadsfristen 9. januar 2025 mottok Grofondet totalt 38 søknader.
– 38 søknader er rekord! Vi er superfornøyde med å ha fått så mange gode prosjekter å velge mellom, sier daglig leder av Grofondet, Åge Klepp.
Det økende søknadstallet reflekterer en stigende interesse og oppmerksomhet for Grofondet som støtteordning.
Resultatet har ikke kommet av seg selv. Det har blitt lagt ned betydelig innsats i mobiliseringen i forkant av søknadsfrist.
Kampanjer i sosiale medier og ny nettside har definitivt gitt uttelling. Det har også vært mange fine oppslag om prosjekter finansiert av Grofondet i lokale medier. Økt publisitet har også gitt utslag i mange henvendelser til Grofondet, telefon og e-post.
– Jeg vil påstå at jeg kjente frukt- og grøntbransjen bra før jeg tok på meg denne jobben, men jeg var virkelig ikke klar over hvor mye bra og spennende som skjer. Det er fantastisk å se hvor mange gode prosjekter Grofondet har finansiert. Denne runden feier sånn sett inn i et pent mønster. Gode og relevante prosjekter som vil løfte verdiskapingen og bærekraften av norsk frukt og grønt, sier Klepp.
Brødrene Freberg skal teste ut strip-tillage i grønnsaksproduksjon for å imøtekomme de nye miljøkravene og kutte utslipp.
Målet med BerryFlow-prosjektet til Nibio er å øke andelen norskproduserte jordbær gjennom mer kunnskap om blomsterknoppdanningen.
I prosjektet BAKEPOTET 2025, skal Nibio kartlegge lønnsom produksjon av norske bakepoteter.
Norsk Landbruksrådgiving skal kartlegge faktorer som forårsaker rødfarging i mandelpotet.
For å møte etterspørselen etter norsk hvitløk, skal Norsk Hvitløk AS jobbe med nye gjødslingstrategier og maskiner som tåler norske forhold.
SOLWeeds-prosjektet til Nibio skal se på tiltak for å bekjempe søtvier i potet- og grønnsaksproduksjon.
Gjennom testing av fangvekster og smartere gjødsling vil Nibio gjøre småpotetproduksjon mer effektiv og miljøvennlig.