Prosjektet har identifisert årsaker og tiltak for å redusere tap i norsk gulrotproduksjon som følge av tuppråte.
– Vi trenger mer kunnskap om årsakene til tuppråte. Det er underdekning av norsk gulrot på markedet, og de siste årene har tuppråte vært årsak til en stor andel vraket vare, Forsker og prosjektleder i NIBIO, Belachew Asalf Tadesse.
Økt norskandel
Bedre lagringsevne og redusert svinn betyr at norskandelen for gulrot kan økes. I dag ligger den på rundt 80 prosent.
- Norsk lagergulrot omsettes til juni året etter høsting. Dette gir potensiale for å erstatte over 5000 tonn importert gulrot fra mars til juni med norsk vare, sier Tadesse.
Han forteller videre at friske gulrøtter med god lagringsevne holder seg også bedre frem til forbruker.
– Vi vil finne nye metoder for å redusere råte i forbrukerpakningene, og sikre bedre kvalitet i butikk.
Det ligger mulighet for store gevinster i dette prosjektet. 10 prosent høyere salgbar avling kan bety en verdiøkning på 42 millioner i året.
Gulrot er vår største frilandskultur med omsetningsverdi i 2015 på kr 444,5 millioner kroner.
I dette prosjektet går produsenter, rådgivere og forskere sammen for å identifisere årsaker, etablere gode forebyggende og direkte behandlingsstrategier, samt nye og innovative metoder for å redusere svinn forårsaket av tuppråte og gropflekk. Dette skal bidra til å sikre produksjon av norsk kvalitetsgulrot i fremtiden.